Beelden tussen de boeken

maandag 4 april 2011 00:00
LEUSDEN - De stenen beelden uit de beeldentuin van Ria Bindels zijn verhuisd naar de etalage van Boekhandel van Peter van der Vlist.
Wie langs de etalage van Boekhandel van der Vlist in Winkelcentrum De Hamershof in Leusden loopt, zal verbaasd nog een extra blik naar binnen werpen. Liggen er boeken tussen de beelden of staan er beelden tussen de boeken?
Tot 16 april staat een klein gedeelte van de collectie beelden van steen van Ria Bindels in de etalage van deze boekhandel. Op 16 en 17 april is Ria Bindels een van de deelnemers van de Open Atelierroute in Leusden en zullen de beelden weer verhuizen naar haar woon-, werk- en tuinplek in de eurowoningen.
,,Tijdens het beeldhouwen wil ik de vrije vormgeving die van binnen uit ontstaat tijdens het werken met stenen laten overheersen. Vrij van de noodzaak een werkelijkheidsgetrouwe weergave te maken, zijn niet de detaillering maar vooral de vorm en nog meer de symboliek die de beelden uitstralen belangrijk. Het ontstaan van een beeld uit een ruwe brok steen is een proces wat ik met vreugde en verwondering Beeldhouwen betekent voor mij een toegevoegde waarde aan mijn bestaan. Mijn motto is: ''Zoals de zon de bloemen kleurt, zo kleurt de kunst het leven'', aldus Ria Bindels.
,,Beelden en boeken passen bij elkaar. Schrijvers en beeldhouwers hebben een grote gemeenschappelijke deler. De schrijver begint met een blanco vel papier en schrijft zijn eerste zin en werkt verder tot zijn boek vol is, tot het verhaal af is. Dat is een lange weg, een proces waar de lezer zich niet van bewust is. Er wordt iets opgeschreven, gewist, veranderd. Dat kost veel tijd en veel geduld. De beeldhouwer begint ook blanco, maar met een ruwe steen. Hij slaat met klopper en beitel naar het begin van een beeld dat nog moet ontstaan. Ook dat is een lange weg waarbij je bovendien behoedzaam met de steen om moet gaan, maar vooral geduldig moet zijn. Een steen laat zich niet dwingen, hij is weerbarstig en het is de kunst om de steen jouw wil op te leggen. Ongeduld of geïrriteerdheid wordt afgestraft. Dan denkt zo'n steen: barst en hij doet het.
En dan het eindresultaat van de schrijver en de beeldhouwer: die is voor het publiek. De schrijver houdt zijn boek niet vast, het moet gelezen worden. De beeldhouwer houdt zijn beeld niet vast, het moet bekeken worden", besluit Ria Bindels.
De beelden die te zien zijn bij Boekhandel Van de Vlist zijn heel divers. Ook het materiaal. Er is voornamelijk gewerkt met serpentijn, serpentijn opaal, springstone, albast en Braziliaans en Chinees speksteen. Tijdens de Open Atelierdagen zijn er ook werken van staal en glas en een beeld van blue Royal marmer te zien.